Sosyal Medya

Coğrafyamız

Irak’ta PKK’nın lojistik hattı devre dışı kalacak

Afrin’de yenilen PKK’nın, Irak’ta Kandil ve Sincar’daki 17 kampta olan üst düzey yöneticiler ile 2 bin teröristi Şemdinli ve Çukurca’ya sızdırma girişimine dair istihbaratla, TSK harekete geçti, Kandil-Sincar-Suriye hattındaki geçişlere karşı Sincar harekâtı öne alındı.



Geride bıraktığımız ekim ayından bu yana terör örgütü PKK’nın Irak- Suriye sınır hattındaki kamplarına yönelik operasyon harekat planlarında sona gelinirken, Türk Silahlı Kuvvetleri 11 Mart’ta örgütün Sincar-Kandil’e geçiÅŸinde lojistik olarak kullandığı üslere yönelik operasyonlara hız verildi. Havadan ve karadan sürdürülen operasyonlara, Hakkari/Yüksekova 3’ncü Piyade Tümeni'ne baÄŸlı birlikler ve Åžemdinli Hudut Tugayı'ndan destek veriliyor.

Gazete Habertürk'ten Çetiner Çetin'in haberine göre, Afrin operasyonu öncesinde, TSK’nın harekete geçmesi ve meskun mahal çatışmalarının baÅŸlaması halinde, mayıs ayından Hakkari’nin Åžemdinli ve Çukurca ilçelerine yönelik çok geniÅŸ çaplı bir eylem hazırlığı içinde olan örgütün 11 üst düzey yöneticisinin bölgede hazırlık içinde olduÄŸu bilgisi üzerine TSK’nın bölgedeki teröristleri etkisiz hale getirmek üzere operasyonu öne aldığı öğrenildi.

TSK’nın Afrin operasyonunu baÅŸlatması ile birlikte büyük psikolojik çöküntüye giren terör örgütü PKK’nın Kandil ve çevresindeki 17 kampındaki teröristleri, Türkiye’nin Hakkari ve Şırnak il sınırlarına yakın bölgelere parça parça sızdırmaya çalıştığı ortaya çıktı.

FÄ°ZÄ°KÄ° VE TEKNÄ°K TAKÄ°PLER ARTIRILDI

Bölgedeki güvenlik birimlerinin telsiz kestirmelerinden elde ettiği bilgiler doğrultusunda örgütün uzun zamandır bölgede sessiz kalırken 22 Ocak tarihi itibari ile sınır hattına yakın bölgelerde hareketlilik içinde olduğu gözlemi üzerine bölgedeki fiziki ve teknik takiplerin artırıldığı kaydedildi.

3 AYDA ARTAN SALDIRILAR

1994-95’te Irak’ın kuzeyindeki Kürt bölgesinde bulunan terör örgütü kamplarına yönelik düzenlenen geniÅŸ çaplı operasyonlar sonrasında bölgede, yani sınırın yer yer 15 km yer yer 12 km derinliÄŸinde konuÅŸlandırılan ve bugüne deÄŸin muhafaza edilen askeri üslere yönelik son 3 aydan bu yana artan saldırılar sonrasında bölgedeki güvenlik önemleri artırılırdı.

SÄ°LAHLAR KANDÄ°L'E VE IRAK KUZEYÄ°NDEKÄ° KAMPLARA TAÅžINDI

Ancak terör örgütünün son gerçekleÅŸtirdiÄŸi saldırıda kullandığı ağır silahlar örgütün Suriye sahasından önemli ölçüde kritik silahları Irak’ın kuzeyindeki kamplara ve Türkiye sınırına 110 km uzaklıktaki PKK’nın merkez üssü Kandil’e taşıdığı ortaya çıktı.

Örgütün eylemlerinde kullandığı silahların dışında, bölgedeki yerel istihbarat ağından gelen bilgiler de örgütün oldukça ciddi silahları bu sınır hattına yığma hazırlığı içinde olduÄŸunu gösterdi. PKK’nın 1995’den bu yana lojistik geçiÅŸlerde kullanmakta zorlandığı Türkiye sınırının yanı başındaki, yani diÄŸer bir ifade ile sınırımızın 20 km derinliÄŸindeki lojistik hat Ä°HA’larla tespit edildikçe vuruluyordu. Ancak örgüt Ä°HA ve savaÅŸ uçaklarının kolay hedefi konumuna düştüğü için bu lojistik geçiÅŸ hattını fiziki koÅŸulların en zor olduÄŸu sarp daÄŸların ve derin maÄŸaraların yer aldığı sınırımızın daha yakınına yani 7 km derinliÄŸine taşıma baÅŸladığı ortaya çıktı. Örgütün bu hamlesi aynı zamanda bölgede uzun yıllardan bu yana bulunan 12 askeri üssümüzün arka cephesi konumunda olduÄŸu için acil önlem alınması gerekiyordu.

Sınırımızın 7 km derinliÄŸinden Kandil-Sincar-Suriye hattına uzanan lojistik geçiÅŸleri önlemek üzere TSK, mayıs sonu haziran başında Irak-Suriye sınır hattındaki Sincar bölgesine düzenleyeceÄŸi operasyonlar öncesinde örgütün Kandil ile lojistiÄŸini saÄŸlayan kamplara ‘Önleyici Müdahale Konsepti çerçevesinde’ operasyonlar sürdürülüyor. Teröristlerinin hedef alındığı ve ‘girilemez’ dediÄŸi yerlere girildiÄŸi bu sınır ötesi harekât, ‘Sözde’ bahar atılımı yapacağını, Afrin’in intikamını Åžemdinli’de alacağını iddia ettiÄŸi bir süreçte gerçekleÅŸtiriliyor.

Yatay düzlemde yer yer 12 ila 16 Km derinliÄŸe giren TSK, Kandil ve Sincar bölgesindeki 17 kamptan bölgeye Åžemdinli ve Çukurca bölgelerinde eylem yapmak için 22 Ocak’tan bu yana 2 bin 100 teröristi kaydırmak üzere harekete geçtiÄŸi belirlendi. Ä°stihbari faaliyetler çerçevesinde örgütün yoÄŸunlaÅŸtığı sınırımızın yanı başındaki 2 büyük kamp 9 önemli kritik üst geçiÅŸ noktası belirlendi. Bu kamplardan ayrıca ikisi örgütün Türkiye’ye geçiÅŸlerde oldukça yoÄŸun kullandığı kamplar durumunda olduÄŸu belirlenmiÅŸti. Gelen ilk bilgilere göre, örgütün 11 üst ve orta seviye yöneticisinin bölgede eylem planlaması içinde olduÄŸu ve operasyonlarla birlikte Hakurke bölgesinin gerisine çekildikleri öğrenildi.

PKK’lı teröristlerin yoÄŸunlaÅŸtığı Hakurke, Kani ReÅŸ kamplarının yanı sıra 9 üst bölgesinde yoÄŸunlaÅŸan operasyonların ne zaman sonlandırılacağına dair güvenlik kaynakları bir tarih vermezken, sınır hattının güvenliÄŸinin saÄŸlanması ve 1995’den buyana bölgede yer alan askeri üstlerin arka cephesinin tamamen temizlenmesinin saÄŸlanıncaya kadar operasyonların devam edeceÄŸi ifade ediliyor.

Terör örgütünün adını ilk duyurduÄŸu Åžemdinli eylemi 1984’te gerçekleÅŸmiÅŸti. 1993 ve 1996’da örgütün Åžemdinli kırsal kesimi ile birlikte kent merkezine yönelik eÅŸ zamanlı baÅŸlattığı iki eylemde TSK’nın bölgede aldığı önemler sayesinde örgüt baÅŸarısızlığa uÄŸramış hatta örgüt tarihin en büyük kaybını 1996’da Åžemdinli’de yaÅŸamıştı. 2012’de ise Åžemdinli’ye bakan bir tepeye örgütü ağır silahları ile geldiÄŸi tespit edilmiÅŸ ardından HDP’li vekillerin yol kesilme görüntüleri sonrası düzenlenen operasyon ile örgüt bölgeden uzaklaÅŸtırılmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.